0800 50 207 Pošaljite nam e-mail Messenger Viber

Politika privatnosti

MONEDA POLITIKA O PRIVATNOSTI

 

Odobreno i zadnji put ažurirano dana  26.04.2019. godine

 

Naš  cilj je pružiti najviši stepen povjerljivosti i sigurnosti ličnih podataka onima koji posjete našu stranicu https://www.moneda.ba

 

Ova Politika o  privatnosti (“Politika”) (zajedno sa drugim dokumentima koji se na nju odnose) propisuje način na koji  se svi lični podaci ”prikupljaju od korisnika naše web stranice ili koji su nama dostavljeni, te ih mi obrađujemo. Molimo vas da pažljivo pročitate sljedeće kako biste razumjeli naše stavove i prakse u vezi s Vašim ličnim podacima i kako ćemo sa njima postupati. Ako posjetite našu web stranicu www.moneda.ba (“naša web stranica”) ili imate otvoren online račun kod nas, Vi prihvatate i dajete saglasnost na mjere opisane u ovoj politici. U svrhu Zakona o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine (“Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH”), kontrolor podataka je Mikrokreditno društvo Moneda d.o.o.

 

1. Koje podatke prikupljamo?

1.1         Možemo prikupiti bilo koju od sljedećih informacija (“Podatke”) koju nam možete dobrovoljno dati o Vama tako što ćete ispuniti obrasce na našoj web stranici, dopisujući se sa nama, putem telefona, e-mail korespodencije ili na drugi način. To uključuje podatke koje vi dajete kada se registrujete za korištenje naše web stranice, pretplatite se na našu uslugu, tj. obavljate transakcije ili koristite naš online račun na bilo koji način, skenirate dokumente ili nam šaljete druge lične podatke kao što su fotografije, angažujete se u istraživanju zadovoljstva klijenata i budućih promotivnih kampanja ili slično, učestvujete u online komunikaciji ili drugim funkcijama društvenih mreža na našoj stranici relevantne društvene mreže, kada nas nazovete ili kada prijavite problem s našom web stranicom:

 

  • ime, prezime;
  • lični identifikacijski broj, prema primjenjivom propisu/JMBG;
  • email adresa;
  • broj mobitela;
  • stambena i prijavljena adresa;
  • kopija ličnog identifikacijskog dokumenta, prema primjenjivom propisu;
  • broj ličnog identifikacijskog dokumenta;
  • status zaposlenosti;
  • mjesečni prihod;
  • dodatni izvor prihoda i iznos;
  • tehničke informacije - vidi ispod stav 6. Korištenje kolačića.

1.2         Zakon o zaštiti ličnih podataka definiše  "posebnu kategoriju ličnih podataka" kao podatke koji se odnose rasno porijeklo, nacionalno ili etničko porijeklo, političko mišljenje ili stranačku pripadnost, ili članstvo u sindikatima, religiozno, filozofsko ili drugo uvjerenje, zdravstveno stanje, genetski kod, seksualni život, krivične presude i biometrijske podatke. Ukoliko postanete naš kliijent, obično se od vas ne traži da nam dostavite posebnu kategoriju ličnih podataka, ali u slučaju da nam date posebnu kategoriju ličnih podataka, mi ćemo ih koristit samo u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH. Možemo dijeliti podatke s trećim stranama (npr. s našim dobavljačima i pod-izvođačima) kako bi Vaša evidencija bila ažurirana, ali sukladno primjenjivim odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

1.3 Osim putem naše web stranice, radi ispunjenja naših zakonskih obaveza, mi možemo primati informacije o Vama od trećih strana (uključujući, na primjer, poslovne partnere, banke, itd.).

1.4 Imamo pravo da zahtijevamo dodatne dokumente za odobrenje zahtjeva za kredit.

 

2. Kako koristimo prikupljene podatke?

2.1 Vi ste saglasni da će podaci koje nam dostavite biti elektronski evidentirani i mogu se koristiti u sljedeće svrhe koje uključuju, ali nisu ograničene na:

 

a) provjeru Vašeg identiteta i procjene Vaše kreditne sposobnosti koristeći informacije koje ste nam dostavili

b) otkrivanje i sprječavanje prevare, pranja novca i drugih kriminalnih aktivnosti

c) da Vas kontaktiram

d) da Vam šaljemo promotivne ponude naših usluga.

2.2 Saglasni ste da sve podatke koje dostavite putem web stranice ili našim zaposlenicima možemo koristiti radi pružanja informacija u vezi sa našim proizvodima ili uslugama. Svi podaci koje nam Vi  dostavite mogu se koristiti za osiguranje ispunjenja ugovornih obaveza stranaka. Ako se bilo kakve promjene dogode na web stranici , o istim ćete biti obavješteni posjetom naše web stranice.

2.3 Možemo koristiti podatke koji se nama dostavljaju od trećih koji nisu povezani s proizvodima ili uslugama koje mi pružamo. Svakome ko odbije dati nama ili trećim osobama pristanak na korištenje njegovih / njenih podataka nudi se opcija da zabrani korištenje takvih ličnih podataka.

 

3. Gdje pohranjujemo prikupljene podatke?

3.1 Mi obrađujemo podatke i pohranjujemo ih na serverima kojima upravlja naš pružalac hosting usluga. Ti se serveri nalaze u centrima za sigurno pohranjenje podataka u Evropskoj uniji.

3.2 Općenito, mi ćemo držati Vaše podatke samo onaj period koji je potreban za svrhu u koju se podaci prikupljaju.   

3.3 Dostavljanjem Vaših ličnih podataka pristajete na navedeni međunarodni prenos, pohranu ili obradu. U svakom slučaju, mi ćemo osiguratI da se prenos podataka izvan gore navedenih zemalja u kojima se čuvaju podaci obavlja samo na osnovu odobrenja nadležnih organa, u skladu sa  Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

 

4. Kako čuvamo prikupljene podatke?

4.1 Naši serveri te rješenja informacionih tehnologija su vrlo sigurna, a pristup zaposlenicima je ograničen. Svi podaci su automatski šifrovani / enkriptirani odmah po prikupljanju te u mirovanju.

4.2 Ako se podaci pohranjuju izvan BiH, mi osiguravamo da se primjenjuju odgovarajuće zaštitne mjere prije nego što se lični podaci prenesu, te garantujemo da se s Vašim podacima postupa sigurno i u skladu sa ovom politikom o privatnosti.

4.3 Osiguravamo da svaka osoba, naši zaposlenici ili zaposlenici naših pružaoca hosting usluga, s pristupom ličnim podacima, pristupa podacima pod strogim uslovima povjerljivosti.

4.4 Kada smo Vam dali (ili ste odabrali) šifru i / ili druge podatke za prijavu, koji vam omogućavaju pristup vašem online računu ili određenim dijelovima naše  web stranice, Vi ste odgovorni za čuvanje te šifre i / ili drugih podataka za prijavu povjerljivim. Molimo Vas da ne dijelite šifru i / ili druge podatke za prijavu ni sa kim, uključujući članove Vaše porodice. Ako s nekom drugom osobom podijelite šifru i / ili druge podatke za prijavu, to činite na vlastiti rizik,  jer kada se korisnik prijavi s takvim podacima za elektronsku identifikaciju, bilo koja informacija ili transakcija koja je izvršena putem online/elektronskog računa ili naše web stranice, će biti smatrana kao da ste je Vi direktno napravili što je obvezujuće po Vas-.

4.5 Mi instaliramo SSL certifikate na naše web servere. Kada prenosite podatke na našu web stranicu, uspostavlja se sigurna sesija na pretraživačima i protokol aplikacije (poznat i kao HTTP) se mijenja u HTTPs , gdje "S" znači "siguran".

4.6 Iako ćemo se potruditi da zaštititimo Vaše lične podatke, nažalost, bez obzira na gore navedene mjere zaštite, prenos informacija putem interneta ne može biti garantovan sa 100% nivoom sigurnosti te ne možemo garantovati sigurnost vaših podataka, koji se prenose nama, posebno ako je Vaša oprema zaražena virusima ili drugim zlonamjernim softverom.

4.7 Kada primimo Vaše podatke, koristit ćemo stroge procedure i sigurnosna rješenja kako bismo spriječili neovlašteni pristup.

4.8 Vi ćete biti obaviješteni u slučaju da su Vaši podaci ugroženi zbog kršenja sigurnosti.

 

5. Kako dijelimo prikupljene podatke?

5.1 Prikupljene podatke možemo podijeliti s trećim stranama u određenim okolnostima, uz Vašu saglasnost. Napominjemo da ste davanjem saglasnosti na ovu Politiku privatnosti ujedno dali i saglasnost za dijeljenje podataka s trećim, a kako slijedi:

 

a) sa nadležnim organima, sukladno primjenjivim propisima;

b) ako smo dužni otkriti ili podijeliti Vaše lične podatke kako bismo ispunili bilo koju zakonsku obavezu, ili obavezu po bilo kojem primjenjivom propisu radi zaštite zakonitih prava, javnog interesa, imovine ili naše sigurnosti i sigurnosti naših klijenata ili drugih, uključujući obaveze po primjenjivim propisima o spriječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti ;

 

5.2 c) u slučaju prodaje ili spajanja našeg društva ili prenosa udjela u istom trećim (npr. potencijalnom partneru), postoji mogućnost dijeljenja Vaših podataka tokom razmjene dokumenata i informacija u postupku pregovaranja o mogućoj transakciji- U ovom slučaju, možemo otkriti Vaše lične podatke potencijalnom partneru i njegovim savjetnicima ako obezbjede iste mjere zaštite povjerljivosti Vaših podataka koje obezbjeđujemo mi.

5.3 Mi možemo podijeliti Vaše podatke sa trećim stranama, u svrhu slanja vama, s vremena na vrijeme, promotivnih informacija o robi ili uslugama koje nude treće strane.

 

6. Korištenje kolačića

6.1 Možemo koristiti kolačiće za prikupljanje tehničkih informacija o određenim statističkim podacima i korištenju usluga na našoj web stranici. Prikupljene tehničke informacije mogu uključivati adresu internetskog protokola (IP) koja se koristi za povezivanje kompjutera ili uređaja sa internetom, Vaše podatke za prijavu, vrstu i verziju pretraživača, postavke vremenske zone, vrste i verzije plug-in pretraživača, operativni sistem i platformu itd.

6.2 U svakom slučaju, navedene informacije neće sadržavati lične podatke.

6.3 Možemo sakupljati informacije o Vašem svakodnevnom korištenju interneta. Na Vašem pretraživaču postoji opcija da odbijete kolačiće. Više informacija o kolačićima možete pronaći u Politici o kolačićima.

 

7. Linkovi za web stranice trećih strana

7.1 Naša web stranica može sadržavati linkove za web stranice trećih strana. Te web stranice imaju vlastita pravila o korištenju i zaštiti ličnih podataka, koje Vi prihvatate kada posjetite odnosnu web stranicu, a shodno uslovima opisanim na tim stranicama. Mi nismo odgovorni i ne preuzimamo nikakvu odgovornost za web stranice trećih strana.

 

8. Vaša prava

8.1 Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH daje Vam pravo, da besplatno  tražite pristup, usprotivite se obradi, kao i da tražite ažuriranje ili ispravke podataka koje imamo o Vama, sukladno uslovima iz navedenog propisa.

8.2 Možete ostvariti Vaša prava bilo kada tako što ćete nas kontaktirati na +387 057 491 530 ili mail adresu [email protected] Ako imate online račun kod nas i želite ažurirati pdoatke, možete direktno ažurirati podatke u profilu svog online računa.

8.3 Naš cilj je da odgovorimo na Vaše zahtjeve u što je moguće kraćim rokovima.

8.4 Želimo napomenuti da je obrada određenih ličnih podataka koje čuvamo o Vama potrebna za izvršenje međusobnih ugovornih odnosa koji su eventualno na snazi. Takođe, želimo napomenuti da ne možemo trajno izbrisati Vaše podatke u slučajevima kada je ova obaveza držanja pdoataka propisana primjenjivim propisima.  

 

9.0 Izmjene naše Politike o privatnosti

9.1 Sve moguće promjene koje možemo napraviti u našoj politici o privatnosti u budućnosti će biti objavljene na našoj web stranici o čemu ćemo Vas obavijestiti.  

 

10.0 Kontakt sa vama

10.1 Nakon posjete ove web stranice i davanjem Vaših ličnih podataka i kontakt informacija, pristajete primati naše komercijalne ponude.

11. Kontaktirajte nas

11.1 Pitanja, komentari i zahtjevi koji se odnose na ovu politiku privatnosti dobrodošli su i mogu biti poslani na na adresu Trg Ilidžanske Brigade 2A, Istočna Ilidža mail: [email protected] / tel. +387 057 491 530

 

Tekst o pristanku na Politiku o privatnosti

 

Klikom na checkbox koja se nalazi na web stranici ili online računu i / ili slijedom naših uputa,  potvrđujete da ste pročitali i razumjeli odredbe i uslove Politike o privatnosti (link na pravila o privatnosti), i Vi dajete informirani pristanak za obradu mojih podataka / dokumenata u skladu sa Politikom o privatnosti.

MONEDA POLITIKA O KOLAČIĆIMA

Odobreno i zadnji put ažurirano dana 26-04.2019. godine

 

Želimo Vas napomenuti da koristimo kolačiće na našoj web stranici. Kolačići su informacijske jedinice koje naša web stranica šalje Vašem pretraživaču. Nakon prijema  navedenih informacijskih jedinica, Vaš pretraživač ih upisuje u datoteku kolačića koja je pohranjena na Vašem elektronskom  komunikacijskom uređaju. Kolačići omogućavaju  posjetiocima  da se kreću po web stranici  i omogućavaju provajderu web stranice da prilagodi kreirani sadržaj na osnovu potreba posjetioca  i da poboljša rezultat korisničkih radnji. Ako je funkcija kolačića onemogućena u vašem pretraživaču, mi nismo u mogućnosti osigurati pravilan rad web stranice www.moneda.ba.

Kolačići koji se koriste na našoj web-lokaciji ne prikupljaju nikakve lične podatke o korisniku.

 

Kako koristimo kolačiće?

Kolačići se koriste za zaštitu naših klijenata i spriječavanje lažnih aktivnosti. Ako je funkcija kolačića onemogućena, korisnik neće moći ispravno pristupiti web stranici online.

Kolačiće koristimo da prikupimo podatke o tome kako korisnici dolaze na našu web stranicu i da analiziramo korištenje iste tako da možemo poboljšati ponudu naših usluga klijentu. Web stranica koristi alat Google Analytics za analizu rada web stranice, koji koristi kolačiće i pomaže nam analizirati posjete web stranici i uočiti  probleme na web stranici. Možete saznati više o radu tih kolačića na web stranici o Google-ovoj privatnosti.

 

Kolačići nam pomažu procijeniti učinkovitost oglasa i ponuda na web stranici https://www.moneda.ba.

 

Kako see koriste kolačići pri https://www.moneda.ba?

Koristimo privremene kolačiće i trajne kolačiće.

Privremeni kolačići ili kolačići sesije rade kada korisnik pristupa web stranici. Kolačići sesije pomažu https://www.moneda.ba web stranici da zapamti aktivnosti koje je posjetilac obavio na prethodnoj stranici, čime se eliminiše potreba ponovnog unosa podataka.

 

Stalni kolačići ostaju u vašem elektronskom komunikacijskom uređaju nakon što posjetite našu web stranicu. Ovi kolačići pomažu nam da Vas identificiramo kao jedinstvenog posjetioca (spašavanje tih podataka kao slučajno generisanog broja).

 

Kontrola i brisanje kolačića

Ako želite ograničiti kolačiće ili ih blokirati na našoj web stranici ili na bilo kojoj drugoj web stranici, možete to učiniti promjenom postavki pretraživača. Koristite funkciju Help pretraživača kako biste saznali više o ovoj opciji. Ipak napominjemo da, ako je funkcija kolačića onemogućena u Vašem pretraživaču, ne možemo osigurati ispravan rad web stranice https://www.moneda.ba.

 

Tekst o pristanku za kolačiće:

Mi koristimo kolačiće na našoj web stranici kako bismo poboljšali Vaše iskustvo prilikom pregleda iste. Ako nastavite koristiti našu web stranicu, Vi pristajete na našu politiku o kolačićima. Da biste bolje razumjeli kako mi koristimo kolačiće, ili da promijenite preference i postavke preglednika, pogledajte našu Politiku o kolačićima (link za Politiku o kolačićima).